Vzdálená fyzikální laboratoř

Usměrňovače napětí

Vzdálený experiment se ovládá z libovolného počítače či chytrého telefonu připojeného k internetu. Na experiment se připojíme prostřednictvím webového prohlížeče. Do adresního řádku zadáme http://kdt-38.karlov.mff.cuni.cz/ (na tuto adresu odkazuje též položka Experiment v menu). Tím se dostaneme na ovládací stránku experimentu (viz Obr. 1), na níž máme k dispozici online graf měřených dat, ovládání experimentu, online přenos kamerového obrazu a záznam a export dat.

Snímek obrazovky webové stránky
Řídicí webová stránka pro ovládání vzdáleného experimentu Usměrňovače napětí

Měření na vzdáleném experimentu

V základním ovládání lze zvolit jednocestný usměrňovač nebo dvoucestný usměrňovač. Dále lze zapojovat čtyři velikosti zátěže, čtyři velikosti filtračního kondenzátoru. Velikou předností této úlohy je možnost volit čtyři frekvence usměrňovaného signálu (pozn. u síťových zdrojů máme pouze pevnou frekvenci 50 Hz).

  • Zvolíme jednocestný nebo dvoucestný usměrňovač.
  • Zvolíme frekvenci usměrňovaného signálu.
  • Zvolíme zatěžovací rezistor.
  • Zvolíme filtrační kondenzátor.

Záznam dat

Stiskem „Start záznamu“ se zahájí záznam měřených hodnot. Stiskem „Konec záznamu“ se ukončí snímání měřených hodnot. Délku záznamu volíme cca po dobu deseti period, ale může být libovolná. Zaškrtnutí volby „Opakovat záznam“ umožňuje nepodařená měření opakovat – přepsat. Pokud není opakovaný záznam zvolen, zaznamenávají se všechna měření. V rozbalovací liště si následně můžeme vybrat libovolný uložený záznam a zobrazit ho.

Export dat

Poslední funkcionalitou řídicí stránky vzdáleného experimentu je export dat, který umožňuje přenést zvolená uložená data do Vašeho počítače. Buď přímo do Excelu – „Export dat (csv soubor, desetinná čárka)“, nebo do textového souboru – „Export dat (HTML tabulka, desetinná čárka)“, kdy se vygeneruje HTML stránka s naměřenými daty, přenos se děje standardně označením a kopírováním přes schránku (CTRL + A, CTRL + C a CTRL + V). Export s desetinnou čárkou je pro české prostředí Windows, export s desetinnou tečkou je např. pro anglické prostředí Windows.

Online kamera

Vzdálený experiment lze sledovat online kamerou. LED diody indikují, které kondenzátory, resp. zatěžovací rezistory jsou zapojené. Pod kamerovým oknem je možno zvolit kvalitu přenášeného obrazu, resp. ho vypnout (pozn.: toho se využívá/využívalo při méně kvalitním a pomalém internetovém připojení, v současné době se snížená kvalita obrazu již téměř nepoužívá).

Závěrečné poznámky k ovládání vzdáleného experimentu

Vzdálený experiment je aplikace klient–server. Server je vzdálený počítač umístěný kdekoliv na světě, je napojen na internet a je na něm fyzická reálná aparatura. Na serverové straně je spuštěný měřicí server pro snímání a řízení aparatury, video server pro online přenos kamerového obrazu a webový server pro WWW stránky. Klient je Váš počítač nebo telefon s přístupem k internetu a nainstalovaným webovým prohlížečem (Microsoft Edge, Google Chrome aj.).

Vzdálený experiment je přístupný bez hesla a kdykoliv (24/7). Jak je to s vícenásobnými současnými přístupy více uživatelů? První uživatel se připojí na vzdálený experiment a může ho individuálně používat 20 minut. V případě, že se na experiment chce připojit další uživatel, je v tzv. frontě. Další uživatel je automaticky připojen ke vzdálenému experimentu po uplynutí času 20 minut předchozího uživatele, resp. i dříve při předčasném opuštění experimentu předchozím uživatelem. Zbývající čas (Váš nebo uživatelů ve frontě před Vámi) je zobrazován v okně pod snímkem z kamery na řídicí webové stránce. Experiment se nijak neukončuje, stačí opustit řídicí stránku.

Experiment běží na počítači s operačním systémem Windows, který přeci jenom čas od času „spadne“. Někdy se též stane, že nejde kamera, ale lze měřit. V případě problémů ihned pište správcům experimentu (viz Kontakty), resp. v případě naléhavé potřeby pište SMS na 602 858 056. Pokud budou správci na pracovišti, tak problém ihned odstraní, případně ho vyřeší v nejkratším možném čase.