Vzdálená fyzikální laboratoř

Usměrňovače napětí

  1. Seznamte se se vzdáleným experimentem Usměrňovače napětí a naučte se jej ovládat (viz popis ovládání).
  2. Proměřte průběh napětí usměrněného dvoucestným usměrňovačem při frekvenci 1 Hz pro nulovou hodnotu kapacity a nulovou hodnotu zátěžového rezistoru. Vyhodnoťte a srovnejte střední hodnotu usměrněného napětí s efektivní hodnotou vstupního neusměrněného napětí.
  3. Proměřte průběh napětí usměrněného jednocestným usměrňovačem při frekvenci 1 Hz pro jednu nenulovou hodnotu kapacity a minimálně 6 hodnot zátěžového rezistoru v intervalu od 0 do 100 kΩ (používejte kombinace rezistorů). Vyhodnoťte závislost činitele filtrace na stejnosměrném proudu.
  4. Pro jeden průběh napětí usměrněného jednocestným usměrňovačem při frekvenci 1 Hz s nenulovým odporem a nenulovou kapacitou určete časovou konstantu vybíjení kondenzátoru a porovnejte ji s teoretickou hodnotou.
  5. Pro jednu kombinaci kapacity a jednu zátěž a pro frekvenci např. 1 Hz změřte průběh usměrněného napětí pro jednocestný usměrňovač a pro dvoucestný usměrňovač. Porovnejte velikost zvlnění usměrněného signálu.
  6. Pro jednu kombinaci kapacity a jednu zátěž změřte průběh napětí pro různé frekvence sinusového signálu a porovnejte velikost zvlnění při různých frekvencích. Zvolte jednocestný nebo dvoucestný usměrňovač.
  7. Uveďte krátkou diskuzi na téma vzdálené laboratoře jako doplňkové nebo alternativní možnosti výuky. Jaký je Váš názor na laboratoř, kde základní úloha je provozována prezenčně a její další verze online přes internet pro možnost doplnění, doměření aj. (tzv. hands-on-remote experiment)?